Modern kitchen extension to listed house

Planning approval.

We have just obtained planning approval from Chelmsford City Council for the alteration and extension of a locally listed house in Chelmsford.

The existing house is a large detached home dating from early 20th century. The house sits in a large plot however this house and many surrounding houses form part of a group of locally listed buildings. In this context the client is delighted that we were able to gain planning permission first time for large extensions to both side and the rear of the existing house.

 

 

contemporary extension

 

WHAT WE DID

Investigation and discussion.  We met with the applicant over several weeks presenting a number of options that illustrated the potential to increase the size of the house up to 6-bedrooms, with several ensuite. The applicant was keen to increase the size of reception rooms, and the unaltered kitchen, to suit a modern large family house. They also wanted to create a better connection between the garden and the inside of the house.

We used favoured parts of each option to produce a favoured option to present to the planning department.

Exploration. We prepared a very thorough pre-application planning enquiry in order to get feedback form the planning department. This was a really useful step; as we were able to quickly identify the concerns of the planning officer and conservation officer and then make modifications to the proposal necessary to gain their support.

We find that on many applications for jobs that include complicated sites and especially listed buildings, that opening a dialogue with the council is very helpful. Due to budget constraints it is a reality that many planning officers will no longer discuss plans unless and application is made. In this context submitting a pre-application enquiry provides a channel for opening up a discussion. On this project we were able to agree on the most important features of the building that needed to be retained, and we agreed the size, and form of the new extensions.

Having incorporated some minor changes to the scheme we submitted a house-holder planning application and obtained planning approval for the full scope of works at the first attempt.

Design. The host building is locally listed. Therefore we created traditional  extensions to the left and right of the existing house that match the existing house in detail and form. With appropriate set backs we were thus able to  double the width of the house with the support of the conservation officer.

At the rear we have created a modern light filled kitchen / garden reception room. The new extension creates a new

 

This has a flat green roof and large roof light.